Főzd a levest kb. 60 percig, vagy amíg a bab teljesen megpuhul, a zöldségek pedig szépen megfőnek. Időnként keverd meg, és szükség esetén pótold a vizet, hogy ne égjen le. Ha csülköt használsz, azt is adj hozzá a főzés elején, így az íze átjárja a levest.
Ízesítés
8 Amikor a bab és a zöldségek megpuhultak, sózd meg ízlés szerint, tegyél hozzá frissen őrölt fekete borsot. Egy kevés ecet vagy citromlé hozzáadásával kicsit élénkebbé teheted az ízeket, és segít egyensúlyba hozni a füstölt hús és a bab ízét.
Tálalás
9 A levest tálalás előtt szórd meg friss, apróra vágott petrezselyemmel, ami frissességet és szép színt ad neki. Kínálhatsz mellé friss kenyeret vagy csipetkét is.
Kulcsszavak:
bableves, magyar leves, hagyományos, füstölt hús, téli leves