
Bableves recept
Egy klasszikus, tartalmas magyar bableves, sok zöldséggel és füstölt hússal.

Házi bableves
Hozzávalók
Utasítások
Bableves recept részletes utasítások
-
Bab áztatása
A babot tedd egy nagy tálba, és önts rá annyi hideg vizet, hogy bőven ellepje. Hagyd ázni minimum 8-10 órán keresztül, vagy akár egy egész éjszakán át. Ez segít megpuhítani a babot, és lerövidíti a főzési időt, valamint csökkenti a bab okozta puffadást.
Bab főzése
-
Áztatás után öntsd le a babról az áztatóvizet, és alaposan öblítsd át hideg vízzel. Tedd fel egy nagy fazékba, önts rá friss, hideg vizet úgy, hogy legalább 3-4 ujjnyira ellepje. Dobj bele egy-két babérlevelet, ami finom illatot ad a levesnek. Forrald fel, majd kis lángon főzd, amíg a bab megpuhul, ez kb. 1-1,5 óra.
Zöldségek előkészítése
-
Zöldségek előkészítése
Közben pucold meg a hagymát és a fokhagymát, majd aprítsd fel apróra. A sárgarépát és a fehérrépát mosd meg, és karikázd fel vékony szeletekre, hogy könnyen megfőjenek és szép színt adjanak a levesnek.
Füstölt szalonna vagy csülök elkészítése
-
Vágd fel a füstölt szalonnát vagy a csülköt kis kockákra. Egy nagy lábasban, közepes lángon, kevés olajon vagy zsírban pirítsd meg, hogy kiengedje az ízét, és enyhén megpiruljon, majd vedd ki a lábasból, hogy ne égjen meg.
Hagyma dinsztelése és pirospaprika hozzáadása
-
A szalonna zsírjában, vagy ha nem használsz zsírt, akkor kevés olajon, dobd rá az apróra vágott hagymát, és dinszteld üvegesre (vagyis, hogy áttetsző legyen, de ne barnuljon meg). Ezután vedd le a tűzről, szórd meg egy-két evőkanál édes pirospaprikával, és gyorsan keverd össze, hogy a paprika meg ne égjen, mert akkor keserű lesz.
Leves összeállítása
-
Öntsd vissza a lábasba a babot a főzővízzel együtt, vagy adj hozzá friss vizet, ha kevés lenne. Tedd bele az előkészített sárgarépát és fehérrépát, illetve a dinsztelt hagymás-paprikás alapot is. Keverd össze, és főzd tovább közepes lángon.
Főzés és puhítás
-
Főzd a levest kb. 60 percig, vagy amíg a bab teljesen megpuhul, a zöldségek pedig szépen megfőnek. Időnként keverd meg, és szükség esetén pótold a vizet, hogy ne égjen le. Ha csülköt használsz, azt is adj hozzá a főzés elején, így az íze átjárja a levest.
Ízesítés
-
Amikor a bab és a zöldségek megpuhultak, sózd meg ízlés szerint, tegyél hozzá frissen őrölt fekete borsot. Egy kevés ecet vagy citromlé hozzáadásával kicsit élénkebbé teheted az ízeket, és segít egyensúlyba hozni a füstölt hús és a bab ízét.
Tálalás
-
A levest tálalás előtt szórd meg friss, apróra vágott petrezselyemmel, ami frissességet és szép színt ad neki. Kínálhatsz mellé friss kenyeret vagy csipetkét is.