Elkészítés:
1. Alapanyagok előkészítése:
A marhahúst vágd 2-3 cm-es kockákra.
A vöröshagymát aprítsd finomra, a fokhagymát zúzd össze.
A zöldségeket (répa, fehérrépa, zeller) tisztítsd meg és karikázd fel.
A burgonyát hámozd meg és vágd nagyobb kockákra.
A paprikát és paradicsomot szintén darabold fel.
2. Pörköltalap készítése:
Egy nagyobb lábasban olvaszd meg a zsírt vagy hevítsd az olajat.
Add hozzá az apróra vágott hagymát, és közepes lángon párold üvegesre.
Húzd félre a lábast a tűzről, szórd meg a hagymát az őrölt paprikával, keverd gyorsan össze (hogy ne égjen meg), majd azonnal tedd vissza a tűzre.
Dobd rá a húskockákat, kevergetve pirítsd őket, míg a hús minden oldala kifehéredik.
3. Ízesítés és főzés:
Add hozzá a zúzott fokhagymát, sózd, borsozd ízlés szerint.
Szórd meg köménymaggal és tedd bele a babérlevelet.
Öntsd fel kb. 1 liter vízzel, hogy bőven ellepje a húst.
Főzd fedő alatt, közepes lángon, kb. 45-60 percig, amíg a hús majdnem teljesen megpuhul.
4. Zöldségek hozzáadása:
Ha a hús már majdnem puha, add hozzá a répát, fehérrépát, zellert.
10 perc múlva tedd bele a burgonyát is.
Végül add hozzá a paprikát és a paradicsomot.
Ha szükséges, pótold a vizet.
5. Befejezés – Csipetke (opcionális):
Ha csipetkét is szeretnél, gyúrj egy kis adag tésztát (1 tojás + kevés liszt), majd csipkedd apró darabokra.
Amikor minden megpuhult a levesben, szórd bele a csipetkét, és főzd még 5-6 percig.
6. Tálalás:
A kész levest szórd meg frissen vágott petrezselyemmel.
Friss, ropogós kenyérrel tálald.
A gulyás akkor az igazi, ha jó sűrű, ízes, de nem túl paprikás!
A hús legyen omlós, a zöldségek pedig ne főjenek szét.