apán nemcsak a technológia és a tradíció harmonikus találkozása, hanem a gasztronómia egyik világközpontja is. A szigetország konyhája az egyszerűséget, a szezonális alapanyagokat és a tökéletességig fejlesztett technikát ötvözi. Ha csak egyetlen napunk lenne Japánban, ezek azok az ételek, amiket mindenképp érdemes megkóstolni – Tokió nyüzsgésétől Oszaka utcai ízeiig.
Reggel: Tokió – minimalizmus a tányéron
A napot egy hagyományos japán reggelivel kezdjük: grillezett hal (pl. lazac), miso leves, főtt rizs, pácolt zöldségek és egy kis adag tamagoyaki (japán édes omlett). A reggeli Japánban nem édes, hanem tápláló és kiegyensúlyozott, amiben minden elemnek megvan a maga helye és szerepe. Tokióban a kis éttermekben gyakran felszolgálnak reggeli menüket, de akár egy helyi onsen (fürdő) vendéglőjében is megtapasztalhatjuk ezt az élményt.
Ebéd: Kiotó – a hagyomány szíve
A tradicionális Kiotóban az udon leves az egyik legkedveltebb fogás: vastag, rugalmas tésztából készült forró leves, amelyben szezonális zöldségek, gomba, tempura vagy halgolyók úsznak. Aki különlegesebb élményre vágyik, kipróbálhatja a kaiseki menüt is – ez a japán haute cuisine, egy többfogásos étkezés, amely a természet változásait és az évszakokat tükrözi, szinte művészi szinten.
Uzsonna: Nara – street food a templomok árnyékában
Séta közben megállunk egy utcai árusnál, és kóstolunk egy yakitori nyársacskát – faszénen grillezett csirkefalatokat, amelyek sós vagy édes szójaszószban készülnek. Ehhez jöhet egy kis mochi is: puha rizstésztás édesség, édes babkrémmel töltve, amely szintén mély kulturális jelentéssel bír.
Vacsora: Oszaka – a “Japán konyhája”
Ha Japán gasztronómiai fővárosát keressük, Oszaka a nyertes. Ez a város a „kuidaore” filozófiáját követi – vagyis „egyél, míg belerokkansz”. Itt kötelező megkóstolni a takoyaki-t (sült polipgolyók) és a okonomiyaki-t (japán sós palacsinta káposztával, szósszal és bonitopehellyel). Este beülhetünk egy sushi-étterembe, ahol a séf szinte szertartásszerűen készíti el a nigiri falatokat friss tonhalból, lazacból vagy épp angolnából.
Ízeken túli élmény
Japánban az étkezés nemcsak a test, hanem a lélek táplálása is. Az ételek megjelenése, az étkezés ritmusa, a szezonális színek és ízek harmóniája mind azt szolgálják, hogy minden falat egy meditatív élmény legyen.