Válassza az Oldal lehetőséget

Házi bableves

Házi bableves

Adag: 6 Teljes Idő: 1 óra 55 perc Nehézség: Középszint
Bableves recept
pinit

Egy klasszikus, tartalmas magyar bableves, sok zöldséggel és füstölt hússal.

Nehézség: Középszint Előkészítési idő 20 perc Főzési idő 90 perc Pihentetési idő 5 perc Teljes Idő 1 óra 55 perc
Adag: 6
Legjobb évszak: Tél

Hozzávalók

Főzési mód Letiltva

Utasítások

Bableves recept részletes utasítások

  1. Bab áztatása

    A babot tedd egy nagy tálba, és önts rá annyi hideg vizet, hogy bőven ellepje. Hagyd ázni minimum 8-10 órán keresztül, vagy akár egy egész éjszakán át. Ez segít megpuhítani a babot, és lerövidíti a főzési időt, valamint csökkenti a bab okozta puffadást.

Bab főzése

  1. Áztatás után öntsd le a babról az áztatóvizet, és alaposan öblítsd át hideg vízzel. Tedd fel egy nagy fazékba, önts rá friss, hideg vizet úgy, hogy legalább 3-4 ujjnyira ellepje. Dobj bele egy-két babérlevelet, ami finom illatot ad a levesnek. Forrald fel, majd kis lángon főzd, amíg a bab megpuhul, ez kb. 1-1,5 óra.

Zöldségek előkészítése

  1. Zöldségek előkészítése

    Közben pucold meg a hagymát és a fokhagymát, majd aprítsd fel apróra. A sárgarépát és a fehérrépát mosd meg, és karikázd fel vékony szeletekre, hogy könnyen megfőjenek és szép színt adjanak a levesnek.

Füstölt szalonna vagy csülök elkészítése

  1. Vágd fel a füstölt szalonnát vagy a csülköt kis kockákra. Egy nagy lábasban, közepes lángon, kevés olajon vagy zsírban pirítsd meg, hogy kiengedje az ízét, és enyhén megpiruljon, majd vedd ki a lábasból, hogy ne égjen meg.

Hagyma dinsztelése és pirospaprika hozzáadása

  1. A szalonna zsírjában, vagy ha nem használsz zsírt, akkor kevés olajon, dobd rá az apróra vágott hagymát, és dinszteld üvegesre (vagyis, hogy áttetsző legyen, de ne barnuljon meg). Ezután vedd le a tűzről, szórd meg egy-két evőkanál édes pirospaprikával, és gyorsan keverd össze, hogy a paprika meg ne égjen, mert akkor keserű lesz.

Leves összeállítása

  1. Öntsd vissza a lábasba a babot a főzővízzel együtt, vagy adj hozzá friss vizet, ha kevés lenne. Tedd bele az előkészített sárgarépát és fehérrépát, illetve a dinsztelt hagymás-paprikás alapot is. Keverd össze, és főzd tovább közepes lángon.

Főzés és puhítás

  1. Főzd a levest kb. 60 percig, vagy amíg a bab teljesen megpuhul, a zöldségek pedig szépen megfőnek. Időnként keverd meg, és szükség esetén pótold a vizet, hogy ne égjen le. Ha csülköt használsz, azt is adj hozzá a főzés elején, így az íze átjárja a levest.

Ízesítés

  1. Amikor a bab és a zöldségek megpuhultak, sózd meg ízlés szerint, tegyél hozzá frissen őrölt fekete borsot. Egy kevés ecet vagy citromlé hozzáadásával kicsit élénkebbé teheted az ízeket, és segít egyensúlyba hozni a füstölt hús és a bab ízét.

Tálalás

  1. A levest tálalás előtt szórd meg friss, apróra vágott petrezselyemmel, ami frissességet és szép színt ad neki. Kínálhatsz mellé friss kenyeret vagy csipetkét is.
Kulcsszavak: bableves, magyar leves, hagyományos, füstölt hús, téli leves
Recept értékelése
Értékeld ezt a receptet!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése

Add a question

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük