A modern vilĂĄgban a fĆzĂ©s gyakran csak szĂŒksĂ©gszerƱsĂ©g. De vannak kultĂșrĂĄk, ahol az Ă©tel nem csupĂĄn tĂĄplĂĄlĂ©k, hanem szertartĂĄs, összekötĆ kapocs ember Ă©s termĂ©szet között, Ă©s mĂ©ly kulturĂĄlis ĂŒzeneteket hordoz. JapĂĄnban ez a szemlĂ©let egy teljes gasztronĂłmiai filozĂłfiĂĄvĂĄ vĂĄlt, melyet washoku-nak neveznek â Ă©s amelyet 2013-ban az UNESCO a szellemi kulturĂĄlis öröksĂ©g rĂ©szĂ©vĂ© nyilvĂĄnĂtott.
Mi is az a washoku?
A washoku (ćéŁ) szĂł szerint âjapĂĄn Ă©telâ-t jelent, de ez nem csupĂĄn a fogĂĄsokra vonatkozik. Egy komplex, hagyomĂĄnyokon alapulĂł szemlĂ©let, amelyben az Ă©vszakok tisztelete, a termĂ©szet körforgĂĄsa, a harmĂłnia Ă©s az esztĂ©tika mind jelen van.
đ§ A fĆzĂ©s, mint lelki gyakorlat
A japĂĄn gasztronĂłmiĂĄban a fĆzĂ©s:
- Csendes figyelemmel törtĂ©nik â a szakĂĄcsok megtisztĂtjĂĄk elmĂ©jĂŒket, Ă©s teljesen jelen vannak.
- Az Ă©tel elkĂ©szĂtĂ©se nemcsak mĂĄsok, hanem önmagunk tisztelete is.
- Minden mozdulatnak van Ă©rtelme: a vĂĄgĂĄs irĂĄnya, a tĂĄlalĂĄs szöge, az összetevĆk formĂĄja mind jelentĂ©st hordoz.
đ” A washoku 4 alapelve:
- SzezonĂĄlis alapanyagok hasznĂĄlata
â Tavasszal bambuszrĂŒgy, nyĂĄron angolna, Ćsszel gomba, tĂ©len gyökĂ©rzöldsĂ©gek. - TĂĄplĂĄlkozĂĄsi egyensĂșly
â Minden Ă©tkezĂ©s tartalmaz gabonĂĄt (fĆleg rizst), levest, zöldsĂ©get, halat vagy tofut. - EsztĂ©tikus tĂĄlalĂĄs
â A szĂnek, formĂĄk, textĂșrĂĄk harmĂłniĂĄban ĂĄllnak. Minden fogĂĄs kĂŒlön tĂĄlban. - A közössĂ©g megerĆsĂtĂ©se
â A közös Ă©tkezĂ©s fonto
Nem csak Ăzek â Ă©rzelmek, Ă©rtĂ©kek
A washoku lényege: egység a természet, a közösség és az étel között.
EzĂ©rt a japĂĄn hĂĄztartĂĄsokban mĂ©g ma is gyakran hangzik el Ă©tkezĂ©s elĆtt az âItadakimasuâ (azt jelenti: âalĂĄzattal elfogadomâ), Ă©s Ă©tkezĂ©s utĂĄn a âGochisousama deshitaâ (âköszönöm az Ă©teltâ).