A modern vilĂĄgban a fƑzĂ©s gyakran csak szĂŒksĂ©gszerƱsĂ©g. De vannak kultĂșrĂĄk, ahol az Ă©tel nem csupĂĄn tĂĄplĂĄlĂ©k, hanem szertartĂĄs, összekötƑ kapocs ember Ă©s termĂ©szet között, Ă©s mĂ©ly kulturĂĄlis ĂŒzeneteket hordoz. JapĂĄnban ez a szemlĂ©let egy teljes gasztronĂłmiai filozĂłfiĂĄvĂĄ vĂĄlt, melyet washoku-nak neveznek – Ă©s amelyet 2013-ban az UNESCO a szellemi kulturĂĄlis öröksĂ©g rĂ©szĂ©vĂ© nyilvĂĄnĂ­tott.

Mi is az a washoku?

washoku (撌食) szĂł szerint „japĂĄn Ă©tel”-t jelent, de ez nem csupĂĄn a fogĂĄsokra vonatkozik. Egy komplex, hagyomĂĄnyokon alapulĂł szemlĂ©let, amelyben az Ă©vszakok tisztelete, a termĂ©szet körforgĂĄsa, a harmĂłnia Ă©s az esztĂ©tika mind jelen van.

🧘 A fƑzĂ©s, mint lelki gyakorlat

A japĂĄn gasztronĂłmiĂĄban a fƑzĂ©s:

  • Csendes figyelemmel törtĂ©nik – a szakĂĄcsok megtisztĂ­tjĂĄk elmĂ©jĂŒket, Ă©s teljesen jelen vannak.
  • Az Ă©tel elkĂ©szĂ­tĂ©se nemcsak mĂĄsok, hanem önmagunk tisztelete is.
  • Minden mozdulatnak van Ă©rtelme: a vĂĄgĂĄs irĂĄnya, a tĂĄlalĂĄs szöge, az összetevƑk formĂĄja mind jelentĂ©st hordoz.

đŸ” A washoku 4 alapelve:

  1. SzezonĂĄlis alapanyagok hasznĂĄlata
    – Tavasszal bambuszrĂŒgy, nyĂĄron angolna, Ƒsszel gomba, tĂ©len gyökĂ©rzöldsĂ©gek.
  2. TĂĄplĂĄlkozĂĄsi egyensĂșly
    – Minden Ă©tkezĂ©s tartalmaz gabonĂĄt (fƑleg rizst), levest, zöldsĂ©get, halat vagy tofut.
  3. Esztétikus tålalås
    – A szĂ­nek, formĂĄk, textĂșrĂĄk harmĂłniĂĄban ĂĄllnak. Minden fogĂĄs kĂŒlön tĂĄlban.
  4. A közössĂ©g megerƑsĂ­tĂ©se
    – A közös Ă©tkezĂ©s fonto

Nem csak Ă­zek – Ă©rzelmek, Ă©rtĂ©kek

washoku lĂ©nyege: egysĂ©g a termĂ©szet, a közössĂ©g Ă©s az Ă©tel között.
EzĂ©rt a japĂĄn hĂĄztartĂĄsokban mĂ©g ma is gyakran hangzik el Ă©tkezĂ©s elƑtt az „Itadakimasu” (azt jelenti: „alĂĄzattal elfogadom”), Ă©s Ă©tkezĂ©s utĂĄn a „Gochisousama deshita” („köszönöm az Ă©telt”).